Openbare verlichting Rotselaar al voor 35% omgeschakeld naar ledverlichting

Vorig jaar kondigde het lokaal bestuur van Rotselaar aan dat haar openbare verlichting volledig zou worden omgeschakeld naar ledverlichting. Na amper één jaar zijn al 35% van de oude straatlampen vervangen door energiezuinige ledlampen. In de dorpscentra gaat de nieuwe straatverlichting hierdoor ’s nachts gedimd weer aan.

Vorig jaar besliste het lokaal bestuur van Rotselaar als eerste gemeente in Vlaanderen om - in samenwerking met netbeheerder Fluvius - het volledige openbare verlichtingsnetwerk om te schakelen naar slimme en duurzame ledverlichting. Na amper één jaar is de omschakeling al voor 35% voltooid.

In Rotselaar brandt de straatverlichting tijdens de weeknachten niet van 24 uur ‘s avonds tot 5 uur ’s ochtends. Hiermee bespaart de gemeente, in uitvoering van haar klimaatplan, heel wat CO2 en energie. Nu de straatverlichting in de dorpscentra is omgeschakeld naar energievriendelijke en duurzame ledverlichting, kan de openbare verlichting er weer branden gedurende de hele nacht, waarvan gedimd tussen 22 en 6 uur. Dit gebeurt eerst in Werchter, erna in Wezemaal, vervolgens Rotselaar en tot slot ook in Heikant tegen eind oktober 2020.

Stapsgewijs van doven naar dimmen

In 2025 zal het volledige openbare verlichtingsnetwerk van Rotselaar omgeschakeld zijn naar energiezuinige ledverlichting en voortaan ’s nachts gedimd branden. Deze stapsgewijze omschakeling ligt vast in een lichtplan, waarbij in de eerste fase de dorpskernen aan bod komen. Erna volgen de hoofdverkeersassen en verbindingswegen, vervolgens de woonparkgebieden, de woonbuurten en tot slot de buitengebieden.

De eerste fase, waarbij er ledverlichting werd geplaatst in alle dorpscentra, is nu klaar. De dorpskernen werden - zoals voorzien in het lichtplan - eerst aangepakt, omdat hier de meeste mensen ’s nachts nog op straat komen.

Ook de tweede fase, met de hoofdverkeersassen en verbindingsassen, is al in uitvoering. In sommige straten buiten de dorpskernen zijn de klassieke straatlampen dus al vervangen door ledlampen. Dit betekent echter niet dat deze nu ook automatisch ’s nachts zullen branden. Een straat maakt namelijk deel uit van een plaatselijk verlichtingsnetwerk. Wanneer er in het plaatselijke verlichtingsnetwerk nog andere straten zitten met veel oude straatlampen, wordt er met het aansteken van de straatverlichting ’s nachts gewacht tot het hele netwerk vervangen is door duurzame ledverlichting.

Meer mogelijkheden met slimme systemen

De slimme ledverlichting maakt het nu technisch mogelijk om gedimd te branden: dit kon niet met de oude en energieverslindende straatlampen. Er moet dus niet meer gekozen worden tussen branden op volle kracht of volledig doven. De dimstand zorgt ervoor dat er voldoende licht is voor herkenning van de omgeving en maakt de weggebruiker beter zichtbaar.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Een openbaar verlichtingsnetwerk op ledverlichting biedt veel voordelen. Zo zal de uitstoot van vervuilende CO2 in Rotselaar hiermee dalen van 189,81 ton CO2 tot 135 ton CO2-uitstoot. Het energieverbruik zal bovendien dalen van 949.031,84 kWh naar 672.848,50 kWh. Door slimme systemen te gebruiken die alleen verlichten waar en wanneer nodig, zullen we ook in de toekomst besparen en nog minder CO2 uitstoten. Rotselaar profileert zich zo als een duurzame en milieuvriendelijke gemeente.

Het hele project kost in totaal 1.575.200 euro. Door samen te werken met Fluvius en in te stappen in het project ‘licht-als-dienst’ spaart de gemeente 525.000 euro uit. Door de overdracht van het verlichtingsnet aan Fluvius, ontving Rotselaar bovendien een vergoeding van 126.000 euro.

Overzicht straten waar de nieuwe ledverlichting gedimd weer zal branden