Patricia De Martelaerepad ingehuldigd in Wezemaal
Zopas werd het Patricia De Martelaerepad ingehuldigd in Wezemaal. Het pad is vernoemd naar de bijzondere inwoner van Rotselaar, als eerbetoon voor haar culturele en wetenschappelijke bijdrage.
Het gemeentebestuur gaf de naam ‘Patricia De Martelaerepad’ aan de unieke trage weg tussen de Spikstraat en de kasteelsite in Wezemaal. De straatnaam is een eerbetoon aan Patricia. Haar veelvuldige wetenschappelijke en literaire bijdragen blijven tot op de dag van vandaag inspireren.
Patricia De Martelaere (1957-2009) woonde in Wezemaal tot ze in 2009 overleed. In overleg met de familie werd gekozen om dit bijzondere pad de naam ‘Patricia De Martelaerepad’ te geven, omdat ze hield van de groene omgeving van Wezemaal. De trage weg is namelijk een groene verbinding in Wezemaal-Centrum die verschillende sociale, culturele en recreatieve voorzieningen verbindt, zoals de Wezemaalse tennisclub, jeugdhuis Floere Bloes, Chiro Wezemaal, VBS ‘de Rank’ en WZC ‘de Lelie’.
Al van jonge leeftijd toonde Patricia De Martelaere opmerkelijke literaire talenten. Op dertienjarige leeftijd debuteerde ze met het jeugdboek ‘De Koning van de wildernis’. Daarnaast speelde ze verschillende instrumenten, zoals piano, viool, gitaar en harp. In de jaren ‘80 studeerde ze filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Haar visie op taalfilosofie zorgde voor boeiende discussies en verdere inzichten. Voor haar doctoraat kreeg ze in 2009 een eredoctoraat.
Voor meer dan twintig jaar doceerde Patricia De Martelaere aan de Katholieke universiteiten van Brussel, Leuven en Tilburg. Daarnaast publiceerde ze talrijke boeken, essaybundels en meer. Ze was ook specialist in het taoïsme, waarbij tao of dao meestal vertaald worden als 'de weg' of 'het pad'. De stroming is genoemd naar de 'Dao De Jing', het boek van de Weg en de Deugd. De veelzijdigheid van Patricia’s inzichten en de prijzen die ze daarvoor ontvangen heeft, bevestigen het belang van dit eerbetoon.
Straatnamenregister
De naam Patricia De Martelaerepad is een van de namen die komt uit het straatnamenregister. Daarbij werd bij de inwoners een brede oproep gelanceerd om voorstellen te doen voor nieuwe, toekomstige straatnamen. Samen met een adviescommissie van experten is er een register opgesteld van 79 mogelijke straatnamen, met daarbij ook specifieke aandacht voor vrouwennamen.
Straatnamen en namen voor trage wegen bieden een unieke kans om eerbiedwaardige personen of typische kenmerken van de streek, de gemeente of de specifieke plaats in de kijker te zetten. Daarmee versterken we de eigenheid van de gemeente Rotselaar en haar deelgemeenten en anderzijds plaatsen we onze gemeente op een positieve manier in de kijker, door de bevolking te betrekken bij hun woonplaats en op die manier de verbondenheid te versterken.