U bent hier

Rotselaar ondertekent Charter Werftransport voor veilige schoolomgevingen

Het lokaal bestuur van Rotselaar heeft het Charter Werftransport ondertekend en werkt zo samen met de bouwsector aan een bereikbare en veiligere schoolomgeving tijdens werken.  De ondertekening werd zopas goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 mei 2021.

Het lokaal bestuur Rotselaar stapt in het Charter Werftransport, dat bijdraagt aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken op het grondgebied van Rotselaar. De bescherming van onze kinderen krijgt ruime aandacht in ons beleidsplan. De gemeente wil kinderen stimuleren om met de fiets of te voet naar school te gaan. Het is dus noodzakelijk dat schoolroutes en schoolbuurten verkeersveiliger worden.

Het streefdoel van het charter is om de verkeersveiligheid te verhogen en het werftransport (vrachtvervoer) te vermijden in schoolomgevingen tijdens piekmomenten: de begin- en einduren van de scholen. Op deze plaatsen is er vaak gemengd verkeer met jonge en minder ervaren weggebruikers en zware voertuigen met een grote dode hoek.

Actief communiceren

Verder wordt ook het werftransport met tractoren in de bebouwde kom en in schoolomgevingen zoveel mogelijk vermeden. Hierover zal de gemeente actief met de bouwheren, aannemers en handelaars breed communiceren, zodat het charter in de praktijk zoveel als mogelijk wordt nageleefd. Als scholen of buurtbewoners vragen hebben over de toepassing van het charter, kunnen ze contact opnemen met de dienst Mobiliteit (mobiliteit@rotselaar.be of 016 61 64 30).

Het Charter Werftransport is een overeenkomst tussen het lokaal bestuur en koepelorganisaties uit de bouwsector. Het is een initiatief van de Vlaamse overheid, de VSV, de VVSG, Bouwunie, Confederatie Bouw en FEMA. Meer informatie over de inhoud van het charter kan je vinden op www.charterwerftransport.be.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter