U bent hier

Rotselaar wielergemeente

Van 24 tot 26 september 2021 trekt het WK Wielrennen door onze gemeente. De doortocht van de honderdste editie van het WK zorgt voor een nieuw hoofdstuk in de rijke wielergeschiedenis van onze gemeente. Tijd voor een terugblik op de carrières van Jef Scherens, Frans Verbeeck, An Philipsen, de Torhout-Werchter Classic en de recente geschiedenis. Perfect om al helemaal in de wielersfeer te komen.

Jef Scherens: de sprintkoning

Jef Scherens, beter bekend als ‘Poeske’ Scherens, was een rassprinter die vooral zijn succes behaalde op de wielerbaan. Hij groeide op in Werchter, waar hij wielrennen ontdekte door dagelijks met de fiets naar de lederfabriek in Zaventem te rijden.

In 1931 volgde zijn grote doorbraak met een eerste Belgische titel op het sprintnummer. Daarna zouden er nog veertien Belgische titels volgen. Een jaar later won hij zijn eerste van zeven wereldtitels op het sprintnummer. Voor die eerste titel kreeg hij van koning Albert I de medaille van Ridder in de Leopoldsorde. Hij domineerde de discipline nog tot eind jaren ’40. Zonder de oorlog had zijn palmares er waarschijnlijk nog indrukwekkender uitgezien. In 2009 kreeg ‘Poeske’ ter ere van zijn honderdste geboortedag een straat in Werchter naar zich vernoemd. Verder vind je in Werchter ook een wandelpad met zijn naam. Na zijn overlijden in 1986 rust Jef Scherens op de begraafplaats van Werchter.

Frans Verbeeck: succes op de weg

Huidig inwoner en ereburger Frans Verbeeck is de meest succesvolle wegrenner van onze gemeente. Met overwinningen in de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race, de Brabantse Pijl, de Omloop en de E3-prijs spreekt zijn erelijst tot de verbeelding. Hij noteerde ook tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

Zijn grootste overwinning behaalde Frans Verbeeck op het Belgisch kampioenschap in Soumagne. Daar liet hij Eddy Merckx achter zich in de sprint. Hij kroonde zich zo op memorabele wijze tot Belgisch kampioen.

Na zijn carrière maakte Verbeeck indruk door het wielerkledingsbedrijf ‘Vermarc’ in Wezemaal op de kaart te zetten. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn zoon Marc Verbeeck, die ook organisator is van de ‘Grote Prijs Vermarc Sport’ in Wezemaal.

Torhout-Werchter Classic

In 1988 biedt Herman Schueremans, toen al bekend van het festival Torhout-Werchter, een alternatief voor de Ronde van België met de Torhout-Werchter Classic. In de vierdaagse rittenkoers, ging de laatste rit van Torhout naar Werchter. Naast de koers ging er ook veel aandacht naar rock ‘n roll. Zo kreeg elke ritwinnaar een gitaar, de eindwinnaar een piano en waren er optredens van o.a. Soulsister en Bart Peeters.

De iconische mode-ontwerper Walter van Beirendonck zorgde dan weer voor opmerkelijke leiderstruien met dierenmotieven. Frans Maassen, nu ploegleider van Wout van Aert bij Jumbo-Visma, won drie van de vier edities van Torhout-Werchter.

Torhout-Werchter was in de jaren ‘80 ook cosponsor van de Belgische Tönissteiner-ploeg en nadien van de Roland-Skala-ploeg. Twee ploegen die in die periode ritwinst boekten in de Ronde van Frankrijk met de T-W-letters op het shirt.

An Philipsen: succes in de jaren ‘90

An Philipsen, tegenwoordig zaakvoerder van ‘t IJshoorntje, was in de jaren ‘90 een succesvol wielrenster. Ze werd Belgisch kampioen bij de nieuwelingen op de weg in 1994. Op de piste behaalde ze eveneens Belgische titels in 1995 en 1996. Daarnaast won ze ook twee provinicale titels in 1993 en 1996.

Ook maar man Wim Van Rengen was trouwens ook een succesvol wielrenner en pakte Belgische titels in verschillende pistedisciplines. Beiden mochten ze ons land vertegenwoordigen op wereldkampioenschappen.

Wielrennen vandaag

Vandaag zijn er maar liefst vier wielerclubs. De Doordrijvers uit Wezemaal, TBO Trappers en Koers Werchter uit Werchter en het Vliegend Wiel uit Rotselaar. De clubs verwennen wielertoeristen met mooie ritten door de streek en zorgen voor de organisatie van jeugd- en elitewedstrijden. Net als nog heel wat wielerverenigingen in onze gemeente, brengen ze heel wat fietsliefhebbers samen. In 2020 mocht onze gemeente met de ‘Grote Prijs Vermarc Sport’ de eerste professionele wielerwedstrijd sinds de coronalockdown ontvangen. De wedstrijd werd dit jaar opnieuw georganiseerd en staat aan het begin van een mooie traditie.

WK Wielrennen 2021

De doortocht van de honderdste editie van het WK Wielrennen zorgt voor een nieuw hoogtepunt in onze wielergeschiedenis.

Terug naar de overzichtspagina