Rotselaar wil meer kennis en ervaring van inwoners in vernieuwde adviesraden
De gemeente Rotselaar bouwt aan een vernieuwde participatiecultuur. Met de uitgebreide expertise, kennis en ervaring van inwoners, wil de gemeente tot een kwalitatief en gedragen beleid komen. Daarom werd de werking van de adviesraden grondig vernieuwd. In de nieuwe adviesraden kunnen meer inwoners, zowel tijdelijk als structureel, hun stem laten horen. Gemotiveerde inwoners kunnen tot en met 31 mei reageren op de oproep.
De expertise, kennis en ervaring van inwoners is een belangrijke troef voor een kwalitatief beleid. Daarom probeert de gemeente Rotselaar inwoners op verschillende manieren bij het beleid te betrekken. Dat gebeurt enerzijds door hen laagdrempelig te laten deelnemen aan projecten op wijk- of buurtniveau of over een specifieke thematiek.
Anderzijds zet de gemeente in op structurele vormen van participatie. Een van die vormen zijn de adviesraden. Ze bundelen de expertise, kennis en ervaring van inwoners over een bepaald beleidsdomein. De adviesraden adviseren het gemeentebestuur, brengen zelfgekozen thema’s onder de aandacht en steunen of organiseren activiteiten. Het is voor inwoners een kans om nauw betrokken te zijn en rechtstreeks impact te hebben op het beleid.
Twaalf adviesraden
De Rotselaarse gemeenteraad richtte negen adviesraden opnieuw op: de cultuurraad, de jeugdraad, het lokaal overleg kinderopvang (LOK), de sportraad, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro), de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS), de milieuadviesraad (MAR), de mobiliteitsraad en de seniorenraad.
Er zijn ook drie nieuwe adviesraden. De welzijnsraad bundelt de vroegere gezondheidsraad en raad voor personen met een handicap in een raad die zich inzet voor zowel fysiek, mentaal als sociaal welzijn. Daarnaast zijn ook de erfgoed-adviesraad en de landbouwraad nieuwe adviesraden.
Vernieuwende werking
Niet alleen de samenstelling van de adviesraden wordt vernieuwd, maar ook de werking krijgt een sterke impuls. Door de structuur te vernieuwen, willen de gemeente Rotselaar nog meer tot co-creatie komen tussen de adviesraden en het gemeentebestuur. Ze willen de adviesraden ook meer openstellen voor de kennis en ervaring van inwoners. Dat doen ze door zowel een langdurig als een tijdelijk engagement mogelijk te maken.
De adviesraden bestaan vanaf nu uit een algemene vergadering, die op eigen initiatief afgebakende beleids- en projectgroepen kan oprichten. De algemene vergadering is het hart van de adviesraad en komt regelmatig en systematisch samen om het gemeentebestuur te adviseren. Om bepaalde onderwerpen specifiek uit te werken of om activiteiten te organiseren, kan de algemene vergadering beleids- en projectgroepen oprichten.
Die beleids- en projectgroepen zijn tijdelijk van aard. Ze worden opgericht met een duidelijke doelstelling of voor een activiteit en bestaan tot de doelstelling gehaald is of de activiteit voorbij is. Ze zorgen voor specifiekere expertise aan tafel, die de adviezen van de adviesraad kwalitatief versterken.
Laat je stem horen in een adviesraad
Heb jij interesse in het beleidsdomein van een adviesraad? Heb je expertise, kennis of ervaring die je graag inzet om de gemeente of jouw buurt te versterken? Of wil je graag meewerken aan het beleid rond een bepaald thema? Dan kun je deelnemen aan een adviesraad. Dat kan als lid van de algemene vergadering of door een tijdelijk engagement.
Je kunt deelnemen of vragen om op de hoogte gehouden te worden via www.rotselaar.be/adviesraden of telefonisch via 016 61 63 11. Je hebt tijd om de gemeente Rotselaar te contacteren tot en met zaterdag 31 mei.