Rotselaarse basisscholen krijgen interactieve, groene speelplaatsen
De gemeente Rotselaar zet in op de vernieuwing van de speelplaatsen van gemeentelijke basisscholen ‘het Nest’ in Wezemaal en ‘de Straal’ in Rotselaar-Centrum. Door de speelplaatsen te ontharden is er plaats voor meer groen. Met het onthardingsproject wil de gemeente de typische stoeptegels van de verouderde speelplaatsen omruilen voor groene eilanden.
Door het veranderende klimaat worden we steeds vaker geconfronteerd met snel afwisselende periodes van extreme hitte en hevige regenval. De extreme droogte en de felle regenbuien hebben een grote impact op onze omgeving. De gemeente wil de hitte-eilanden, voornamelijk in de dorpscentra, aanpakken door te ontharden en extra groen aan te brengen. Op die manier wordt gemeente klaargestoomd voor de toekomst.
Onthardingsproject
Met dit noodzakelijke onthardingsproject wil de gemeente het goede voorbeeld geven en zich wapenen tegen de klimaatverandering. Door dit onthardingsproject kan regenwater makkelijker in de grond dringen, hebben de speelplaatsen vele schaduwrijke plekken en zijn ze bestand tegen de hitte. Met de vernieuwing van de speelplaatsen neemt de gemeente haar voorbeeldrol in het tegelwippen voluit op.
Het gemeentelijke onthardingsproject vernieuwt de speelplaatsen van GBS ‘het Nest’ (Wezemaal) en GBS ‘de Straal’ (Rotselaar-Centrum). Daarvoor werd de speelplaats van GBS 'de Kameleon' in Werchter reeds vernieuwd. Met het onthardingsproject realiseert de gemeente duurzame, interactieve en groene belevingsruimtes in scholen. De bestaande speelplaatsen veranderden in groene omgevingen met aandacht voor biodiversiteit, waterdoorlatende ondergrond en plaatsen voor laagdrempelige leermomenten.
De herinrichting van de speelplaats in Wezemaal liep overigens gelijk met de vernieuwing van het rioleringsstelsel van de school. Zo zijn er bij GBS ‘het Nest’ ook waterputten geplaatst waarbij het opgevangen water hergebruikt kan worden voor het sanitair. Zo zet de gemeente in op een veilige, aangename en duurzame schoolomgeving voor de kinderen en het onderwijsteam.
Interactieve leeromgeving
De vernieuwde speelplaatsen bestaan nu uit verschillende groene eilanden waar kinderen kunnen leren en ontspannen. Er zijn verschillende leerrijke elementen aan het schooldomein toegevoegd waar de kinderen kunnen bijleren over de natuur, zoals een wadi voor waterinfiltratie, een insectenhotel, een boomgaard, plantvakken en een bloemenweide. Door verschillende natuurplekjes op de schoolsite te creëren, verhoogt de biodiversiteit van de schoolomgeving. Met die biodiversiteit kunnen kinderen op een interactieve, laagdrempelige manier leren over de natuur en haar facetten. Zo worden ze zich al vroeg bewust van het belang van een groene omgeving en zet de gemeente in op het contact tussen de kinderen en de natuur.
De wadi, een opslag- en infiltratievoorziening voor hemelwater, is uitgevoerd met zacht aflopende oevers om een goede infiltratie te garanderen. Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, is dat gedeelte afgebakend met touwen.
De meest ingrijpende werken zijn deze zomervakantie al gebeurd. In het eerstvolgende plantseizoen volgt nog de aanplanting van heel wat groen.