U bent hier

Speeltuin 'het Uiltje' officieel geopend

Kinderen uit de buurt van Middelberghof in Wezemaal hebben samen met een delegatie van het college en van de kindergemeenteraad speeltuin ‘het Uiltje’ officieel geopend. Na een participatietraject waarbij de kinderen de inrichting van hun speeltuin kozen, is ‘het Uiltje’ nu helemaal klaar om in te spelen. Dat werd gevierd met een snoeptafel en de onthulling van een speciaal bord.

In mei 2022 ontvingen de kinderen uit de buurt van Middelberghof in Wezemaal een kaartje in de bus. Daarop stond de vraag om een tekening te maken van hun dromen voor speeltuin ‘het Uiltje’. Er kwamen zowel online als in de brievenbus op het terrein leuke ideeën en tekeningen tot bij de jeugddienst van gemeente Rotselaar. Elk idee dat minimaal vijf keer werd getekend of geschreven kwam terecht in het ontwerp.

Keuze uit twee voorstellen

Uiteindelijk kwamen er twee voorstellen naar boven. De buurt kwam op 7 september 2022 samen om die te bespreken en een keuze te maken. Die viel uiteindelijk op een ontwerp op basis van duurzame houtsoorten van lokale oorsprong. Met als speeltoestellen: een klim- en apenparcours, schommels, schuif-af, open ruimte om te voetballen met goals, een grote picknicktafel en een talud (natuurlijke verhoging). De toestellen werden begin 2023 geplaatst en nu is ook het gras voldoende sterk bevonden. Voor het totale project investeerde Rotselaar 30.000 euro.

Het resultaat is een prachtige speeltuin die er kwam door de input van de kinderen uit de buurt zelf. Om de samenwerking tussen de buurt en de gemeente te vieren, werd de vernieuwde speeltuin officieel geopend. De kinderen onthulden een bord met de tekst ‘De kinderen van de buurt maakten samen met de gemeente van deze speeltuin een leuke plek’. Op die manier vereeuwigde de gemeente haar dankbaarheid voor de kinderen op het speelterrein. De snoeptafel voor de kinderen was een leuke bonus.

De vernieuwde speeltuin past in het actieve beleid van de gemeente Rotselaar rond buitenspeeltuinen op wandel- en fietsafstand. Die speeltuinen dragen bij aan een leefbare en fijne woonbuurt voor jong en oud. En kaderen in een uitgebreid netwerk van buurtspeeltuinen en speelbossen.

Ontdek alle publieke speel- en sportterreinen op de Beleefkaart Rotselaar.

Generatie rookvrij

Ook de kindergemeenteraad kwam het eindresultaat graag bewonderen. Met veel fierheid dat de kinderen uit de buurt zo’n diverse speeltuin samengesteld hebben, waar alle kinderen in de buurt wel iets leuks in terug kunnen vinden.

Daarnaast maakte de kindergemeenteraad ook van de gelegenheid om een bord van ‘Generatie Rookvrij’ te onthullen aan ‘het Uiltje’. Daarmee willen de kinderen de speelterreintjes graag zoveel mogelijk rookvrij zien in de toekomst.

In 2019 al tekende Rotselaar het charter 'Generatie Rookvrij', dat streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien. Dat kan alleen door kinderen en jongeren zo weinig mogelijk in contact te laten komen met tabaksproducten, want zien roken, doet roken.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter