U bent hier

Rotselaar vraagt versnelde opening spitsstrook E314 richting Leuven

Eind februari 2022 werd de spitsstrook op de E314 richting Aarschot officieel geopend. De spitsstrook moet de avondspits vlotter laten verlopen. Toch blijft ook de ochtendspits richting Leuven een probleem. Zo veroorzaakt die ochtendspits veel sluipverkeer in omliggende dorpen en langs schoolomgevingen. Daarom roept de gemeenteraad van Rotselaar op om de reeds aangelegde spitsstrook zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

De afgelopen jaren werd er intensief gewerkt op de autosnelweg E314 tussen Leuven en Aarschot. De op- en afrittencomplexen werden vernieuwd en er werden spitsstroken aangelegd in de beide richtingen. In februari 2022 opende de spitsstrook van Kessel-Lo (afrit 20) naar Aarschot (afrit 22). De spitsstrook richting Leuven is tot op vandaag nog niet in gebruik genomen. Die spitsstrook en de portieken zijn al aangelegd, maar de ledsignalisatie, elektronica en pechhavens ontbreken momenteel nog.

Minder files en sluipverkeer

De spitsrijstroken zorgen voor minder files en een betere doorstroming van het autoverkeer op de autosnelweg. Minder files op de E314 zullen het sluipverkeer verminderen in Holsbeek, Nieuwrode, Wezemaal, Rotselaar en Wilsele-Putkapel. De ingebruikname van de spitsstroken zorgen dus rechtstreeks voor minder drukte in de dorpscentra en schoolomgevingen. Een belangrijke reden om de spitsstrook richting Leuven in gebruik te nemen, vermits de fileproblemen in die zone van de E314 in de ochtendspits vaak groter zijn dan in de avondspits.

Verkeersveiligheid

Die vraag wordt nu ook uitdrukkelijk geformuleerd door de gemeenteraden van Rotselaar en Holsbeek. Zij roepen de Vlaamse overheid – het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer en de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken – dan ook op om ook de spitsstrook van Aarschot naar Kessel-Lo zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Het ontlasten van naburige kernen en schoolomgevingen zou snel voor meer verkeersveiligheid zorgen.

Bovendien zou de E314, met spitsstroken aan beide kanten, de verkeersdoorstromingen voor het autoverkeer garanderen tijdens de ingrijpende werken aan de Aarschotsesteenweg in Wezemaal en zelfs al voor de werken aan de rotonde en de Steenweg op Holsbeek in Rotselaar. Een goed uitgeruste E314 zou tijdens die grote werkzaamheden heel wat verkeersproblemen kunnen voorkomen.

Inzetten op duurzame mobiliteit

Daarnaast benadrukken Rotselaar en Holsbeek dat het cruciaal is dat alle bevoegde overheden maximaal investeren in een kwalitatief aanbod en uitgebreid netwerk van openbaar vervoer in onze regio. Alleen op die manier zullen zoveel mogelijk inwoners gestimuleerd worden om beroep te doen op bus en trein voor hun woon-werkverkeer. Rotselaar en Holsbeek besteden samen met de provincie Vlaams-Brabant veel aandacht aan het stimuleren van fietsverkeer in de regio door onder andere de aanleg van fietssnelwegen en de focus op kwalitatieve fietsverbindingen.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter