U bent hier

Straatnamen onthullen geschiedenis Rotselaar

Naar aanleiding van Erfgoeddag op zondag 23 april, lanceert de gemeente Rotselaar op tien nieuwe locaties een QR-code onder de straatnaamborden. Die borden nemen je mee in de geschiedenis van de straatnaam. Doorheen de gemeente komt zo de historiek van Rotselaar weer tot leven.

Door de QR-code met je gsm te scannen, ontdek je de interessante geschiedenis van de straatnaam. Zo komt de geschiedenis van de verschillende straten weer tot leven. Laat je verrassen, want veel straatnamen hebben een bijzondere herkomst en belangrijke culturele erfgoedwaarde.

De QR-code opent een webpagina die je precies vertelt waarom de straat die naam draagt. Zo is de historische informatie voor iedereen beschikbaar en worden discussies tijdens een wandeling snel uitgeklaard.

Bovendien dragen straatnamen veel informatie over het erfgoed en de cultuur van Rotselaar, vroeger en nu. De wortels van de historische straatnamen vertellen veel over de geschiedenis van onze gemeente. Dankzij dit project versterkt gemeente Rotselaar de culturele identiteit van de buurtbewoners en nieuwe inwoners. En zorgt de gemeente ervoor dat die informatie laagdrempelig voor een breed publiek bekend wordt.

Straten en trage wegen

Dat de Schrikstraat geen straat is waar je bang moet zijn of dat de Abdijlaan en de Vrouwenparklaan hun herkomst delen, ontdek je dankzij het erfgoedproject. In Werchter vind je de bordjes met QR-code in de Jan Bolsstraat en op de Schiptrekkersdijk. Voor Rotselaar en Heikant in de Catharinalaan, Vrouwenparklaan, Weg naar Dieve, Schrikstraat en het Grenspaalpad. Tot slot ontdek je in Wezemaal de betekenis van de Abdijlaan, Wolfakkerweg en het Max Havelaarplein.

De historische informatie wordt verzameld dankzij verschillende adviseurs met een sterke historische kennis, zoals onder meer Bart Minnen, Jan Vander Elst, Hilde Van Laer en WinAr.

Erfgoeddag 2023

Zondag 23 april biedt Erfgoeddag dus meteen een uitstekende gelegenheid om al wandelend of fietsend de verschillende straatnamen ter plaatse te gaan ontdekken.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter