Straatnamen onthullen Rotselaarse geschiedenis
Naar aanleiding van Open Monumentendag op 11 september, lanceert de gemeente Rotselaar een nieuw erfgoedproject. Verschillende straatnaamborden worden aangevuld met een QR-code. De nieuwe borden nemen je mee in de geschiedenis van de straatnaam. Doorheen de gemeente komt zo de historiek van Rotselaar weer tot leven.
Terheidelaan, Kraneveldhoevepad of de Kapellekensweg. Het zijn drie van de veertien straten waar je een bordje met QR-code vindt bij het straatnaambord. Door de code met je gsm te scannen ontdek je de interessante geschiedenis van de straatnaam. Zo komt de geschiedenis van de verschillende straten weer tot leven voor inwoners en nieuwsgierige voorbijgangers. En die zijn vaak verrassend, omdat veel straatnamen niet de herkomst hebben die je zou verwachten.
De QR-code opent een webpagina die je precies vertelt waarom de straat die naam draagt. Zo is de historische informatie voor iedereen beschikbaar en worden discussies tijdens een wandeling snel uitgeklaard. Bovendien dragen straatnamen veel informatie over het erfgoed en de cultuur van Rotselaar, vroeger en nu. De wortels van de historische straatnamen vertellen veel over de geschiedenis van onze gemeente. Dankzij dit project versterken we de culturele identiteit van de buurtbewoners en nieuwe inwoners. En we zorgen ervoor dat die informatie laagdrempelig voor een breed publiek bekend wordt.
Je vindt de eerste reeks bordjes in de Terheidelaan, Vijfde Liniestraat, Gevelstraat, Kwellenbergstraat, het Pad door de Rekken en op het Frans Drijversplein in Rotselaar. In Werchter kun je QR-codes scannen in de Frans Van Leemputtenstraat, Walstraat en het Kraneveldhoevepad. Voor Heikant is er meer informatie over de Heirbaan en in Wezemaal zijn de Kapellekensweg, Sint-Jobsweg en het V1-pad de eerste straten en trage wegen met zo’n bordje. In een volgende fase krijgen ook andere trage wegen en straten een QR-code.
De historische informatie wordt verzameld dankzij verschillende adviseurs met een sterke historische kennis, zoals onder meer Bart Minnen, Jan Vander Elst, Bert Cornelis, Hilde Van Laer en WinAr.
Rotselaar in de kijker op Open Monumentendag
Rotselaar-Dorp wordt tijdens Open Monumentendag in de kijker gezet met een erfgoedwandeling. In een gloednieuwe brochure vind je de route en extra uitleg over de verschillende historische plaatsen en gebouwen. De brochure is te verkrijgen in de bib, het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn, in de Mena en bij het onthaal in het administratief centrum. Lees hier alles over de Open Monumentendag.