Studieplaatsen en luisterend oor voor jongeren in Rotselaar

Net als bij de vorige examenperiode worden ook nu weer studeerplaatsen aangeboden voor jongeren die op zoek zijn naar een stille, rustige ruimte. Daarnaast neemt de jeugdraad van Rotselaar een warm initiatief om jongeren een hart onder de riem te steken: quarantaineklap.

Na het grote succes van de studieruimte in Rotselaar tijdens de vorige blokperiode (zomer 2020) richten gemeente Rotselaar en Huis van het Kind ook nu weer een ‘silent place’ of stille ruimte in. Het Huis van het Kind bundelt initiatieven die (gezinnen met) kinderen en jongeren ondersteunen. Vanaf 11 december kunnen studenten elke dag tussen 9 en 18 uur terecht in vrijetijdscentrum ‘de Mena’.

In coronatijden is deze ondersteuning nog van veel groter belang dan voordien. Studenten hebben het harder te verduren en het is minder evident om een stille plaats te vinden nu meer mensen telewerken. De studieruimte is helemaal coronaproof ingericht. Jongeren (maar ook studerende volwassenen) kunnen een tafel reserveren in ‘de Mena’ via jeugd@rotselaar.be of 016 61 64 13.

Quarantaineklap

Een ander opmerkelijk initiatief komt van de Rotselaarse jeugdraad. Quarantaineklap is een uniek initiatief en geeft jongeren de kans om op een luchtige manier hun hart te luchten bij andere jongeren uit Rotselaar. Zij weten immers het beste hoe het voelt om jong te zijn in tijden van corona en hoe je hier het best positief mee kunt omgaan, want jongeren hebben het niet gemakkelijk door de maatregelen.

Een twintigtal enthousiaste vrijwilligers staat elke dag klaar om op een laagdrempelige en discrete manier een babbeltje te slaan, een wandel- of fietstocht te doen of eens te gaan joggen. Jongeren kunnen hierbij rekenen op discretie vanuit quarantaineklap die al deze berichten vertrouwelijk zal behandelen.

Jongeren kunnen quarantaineklap een bericht sturen op Instagram of Facebook, waar ook nuttige tips gepost worden. Daarnaast kun je ook in brievenbussen van de jeugdbewegingen en jeugdhuizen fysiek een berichtje achterlaten. We raden jongeren aan om niet te aarzelen om contact op te nemen, want hoe cliché het ook klinkt: praten helpt.