Verhuis naar het buitenland

Bevolking

Wat?

Als je naar het buitenland verhuist, moet je dat ten vroegste enkele dagen voor en ten laatste één dag voor je vertrek melden bij de dienst Bevolking.

Na de aangifte ontvang je een bewijs 'afschrijving buitenland'. Met dat document meld je je aan bij de bevoegde Belgische ambassade of het consulaat van het land waar je gaat wonen. Je moet je bij die diplomatieke post inschrijven om in regel te blijven. Je Belgische identiteitskaart blijft nog geldig tot de geldigheidsdatum die is vermeld op je identiteitskaart.

Hoe aangeven?

  • Je kunt je verhuis naar het buitenland aangeven door een afspraak te maken via de link boven- of onderaan deze pagina.
  • De aangifte kan gebeuren door een meerderjarige of door de referentiepersoon (gezinshoofd) van het gezin.
  • Als de adreswijziging voor het hele gezin geldt, volstaat het dat een van de meerderjarige leden van het gezin de aangifte doet.
  • Als een minderjarige naar het buitenland verhuist, moet iemand die het ouderlijke gezag uitoefent hem bij de aangifte bijstaan.

De wijkinspecteur zal op je adres in Rotselaar onderzoeken of je werkelijk verhuisd bent.

Wat meebrengen?

  • adres in het buitenland
  • identiteitskaart en/of kids-ID van elk lid van het gezin
  • bijbehorende pin- en pukcode

Inschrijven diplomatieke post

Je inschrijven bij een diplomatieke post heeft heel wat voordelen. Zo kun je beroep doen op de Belgische overheid voor administratieve bijstand, afgifte van identiteitskaart, vragen of burgerlijke stand ... In een geval van nood of ongeval krijg je ook efficiëntere consulaire bijstand. Bovendien kun je nog deelnemen aan de verkiezingen in België

Meer informatie over je verhuis naar het buitenland: www.diplomatie.belgium.be.