U bent hier

Verkeersmaatregelen WK Wielrennen

Bereid je als inwoner goed voor en neem de nodige maatregelen, zodat je op wedstrijddagen zo weinig mogelijk het huis uit moet met de auto of het openbaar vervoer (voor werk, school, hobby’s, afspraken, …). De grote verkeersassen in en rondom Rotselaar, Werchter en het stadscentrum van Leuven zullen heel moeilijk of niet bereikbaar zijn gedurende langere tijd.

Praktisch:

 • Het parcours wordt volledig verkeersvrij vanaf twee uur voor tot een half uur na de doortocht (motorvoertuigen en fietsen). Alle kruispunten van straten met het parcours worden ook afgesloten voor alle verkeer:
  • vrijdag 24 september tussen 12 en 15.30 uur.
  • zaterdag 25 september tussen 11.30 en 15.30 uur.
  • zondag 26 september 9.30 en 12.30 uur.

Deze planning is ruim en houdt rekening met het snelste/traagste scenario van de wedstrijden.

Bedrijven en winkels met een toegang langs het parcours zullen in deze periode niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Wij vragen om hierover tijdig naar klanten en leveranciers te communiceren. 

 • Langs het parcours en in de eerste 25 meter van alle zijstraten geldt een verbod op stilstaan en parkeren op de weg over een afstand van 25 meter vanaf het parcours.
 • De doorgang voor nood- en hulpdiensten blijft uiteraard te allen tijde gegarandeerd.

Hou er steeds rekening mee dat deze drie belangrijke punten, in de hierboven benoemde tijdsperiode, volledig afgesloten zijn voor alle verkeer:

 • Rotonde Werchter
 • Kruispunt ‘Werchter brug’ (Nieuwebaan – Provinciebaan – Haachtsesteenweg – Hanewijk – Tarweland)
 • Kruispunt Mena Rotselaar (Torenstraat – Leuvensebaan – Provinciebaan – Stationsstraat – Vijfde Liniestraat – Rodenbachlaan, evenals Stationsstraat vanaf Druivenstraat)

Bereid u nu alvast voor en neem de nodige maatregelen zodat u op deze dagen zo weinig mogelijk het huis uit moet (voor werk, school, hobby’s, afspraken, …) met de auto of het openbaar vervoer. De grote verkeersassen in en rondom Rotselaar en Werchter en het stadscentrum van Leuven zullen zeer moeilijk of onbereikbaar zijn gedurende langere tijd.

Bijkomende gedetailleerde informatie (in volgorde van het parcours)

 1. Het recyclagepark Werchter/Tremelo (Tremelobaan 35) zal vrijdag pas openen ten vroegste een half uur na de doortocht en zaterdag 25 september gesloten zijn.
 2. Er is geen doorgang mogelijk voor gemotoriseerde voertuigen en fietsers in beide richtingen tussen de Hogeweg en Werchter-Centrum. De rotonde is dus afgesloten voor alle verkeer.
 3. In Werchter is een voetgangersdoorsteek tussen het centrum van Werchter en het Chiroterrein (koersdorp Poeske Scherens) op de Nieuwebaan. Er is een tweede voetgangersdoorsteek op de Nieuwebaan, vlak voor 'Werchter brug'.
 4. Werchter-Centrum zit door de wedstrijden volledig ingesloten. Plan je verplaatsing en parkeerplaats in functie van de wedstrijddagen.
 5. Ten laatste tot een half uur voor de wedstrijd is het mogelijk om ter hoogte van Hoekje Werchter te verlaten via de Nieuwebaan en de Haachtsesteenweg richting Haacht.
 6. De Haachtstesteenweg van Haacht naar Werchter is, net als het kruispunt ‘Werchter brug’, afgesloten voor alle verkeer. Vanaf Hazepad wordt doorgaand verkeer niet meer toegelaten.
 7. De Provinciebaan is volledig afgesloten voor alle verkeer.
 8. In Rotselaar is er een voetgangersdoorsteek tussen de Kapelstraat en het terrein van de Wip (koersdorp Frans Verbeeck) op de Provinciebaan.
 9. De zijde van de kerk in Rotselaar-Centrum zit door de koers volledig ingesloten (Provinciebaan, Dorpsplein, Bergstraat, Smidsestraat, Vijfde Liniestraat, Rodenbachlaan). Plan je verplaatsing en parkeerplaats in functie van de wedstrijddagen. Via een voetgangersdoorsteek aan het gemeentehuis is het wel mogelijk om je te voet te verplaatsen.
 10. Het Mena-kruispunt is volledig afgesloten voor alle verkeer.
 11. De Stationsstraat, tot slot, wordt afgesloten tussen de Dijlestraat en de Druivenstraat. Inwoners van de Druivenstraat, Wijngaard en de Stationsstraat (tussen de Mena en de Dijlestraat) kunnen weg via de Molenstraat.

Verkeershinder buurgemeenten

Hou er rekening mee dat de verschillende wielerwedstrijden ook impact hebben op het verkeer in Leuven en Tremelo.

Meer info

Als je vragen hebt over de verkeerssituatie of over randactiviteiten, kun je terecht bij de gemeentelijke diensten:

Meer informatie vind je ook op de website van de organisatie www.flanders2021.com.

Wil je je verplaatsen met de bus? Ontdek dan alle informatie over busverkeer tijdens het WK Wielrennen op de website van De Lijn.

Terug naar de overzichtspagina