U bent hier

Veel meldingen van wespennesten

De afgelopen weken werden er heel wat wespennesten gemeld. Een wespennest, en dus geen nest van bijen of hommels, op een hinderlijke of gevaarlijke plek laat je verwijderen. Dat kan door de brandweer of een gespecialiseerde firma.

De wesp is een bijzonder nuttig dier, omdat ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn in die zin een bondgenoot van de mens. Maar wespen kunnen ook gevaarlijk zijn en dus is voorzichtigheid nodig. Dit jaar zijn er bijzonder veel wespen, waardoor het aantal meldingen van wespennesten de afgelopen weken al erg hoog was.

Niet elk nest verdelgen

Om een goede balans te bewaren voor de natuur, is het belangrijk om twee zaken na te kijken voor je een verdelger belt. Eerst wil je zeker zijn dat het niet gaat om een nest van bijen of hommels. Die nesten worden nooit verdelgd. Je kunt een bij herkennen aan de voor het menselijk oog bruine kleur en sterke beharing. Hommels zijn dan weer groot, mollig, donzig en geel-zwart gestreept.

Wespen zijn nauwelijks behaard en hebben sterk afgelijnde geel-zwarte strepen. Als je zeker bent dat het een wespennest is, kijk je of het nest op een hinderlijke of gevaarlijke plek hangt. Is het bijvoorbeeld op een plaats waar weinig mensen komen? Dan is verdelgen niet nodig. 

Brandweer of firma

Een wespennest op een hinderlijke of gevaarlijke plek laat je verwijderen. Daarvoor kun je contact opnemen met de brandweer of met een gespecialiseerde firma. De firma's vind je online op het internet en leveren vaak snel en flexibel werk.

Meer informatie vind je op de website van Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant.

Vertel het verder

Volg Rotselaar op Facebook en Twitter