U bent hier

Zwerfkatten

Wat?

Zwerfkatten zorgen voor overlast. Ze doen hun behoefte in zandbakken, in tuinen, krabben vuilniszakken open, ...  Dit alles gaat gepaard met milieuhinder en bezorgdheid omtrent volksgezondheid. Hoe langer gewacht wordt om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken, hoe meer zwerfkatten er bijkomen, en hoe meer het de gemeente uiteindelijk kost.

Een zwerfkat in mijn buurt, wat nu?

Asielen zitten overvol. Daarom is sterilisatie/castratie de beste en meest diervriendelijke manier om het zwerfkattenprobleem in te tomen. De gemeente Rotselaar werkt samen met een dierenasiel dat vangkooien plaatst, de katten vangt en laat steriliseren/castreren. De gemeente betaalt hiervoor de kosten.

  • Voeder geen zwerfkatten.
  • Wanneer je zwerfkatten in de buurt opmerkt, neem dan contact op met de milieudienst
  • De gemeente schakelt een dierenasiel in om vangkooien uit te zetten.
  • De katten worden gevangen en naar de dierenarts gebracht voor sterilisatie of castratie. Ze krijgen een knip in het oor als herkenning dat ze behandeld werden
  • De behandelde katten worden opnieuw in hun omgeving vrijgelaten

Ook je huiskat kun je laten steriliseren/castreren

Je laat best ook je huiskat onvruchtbaar maken, want:

  • Gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids
  • Katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker

Milieu

Provinciebaan 20
3110 Rotselaar
Telefoon: 
016 61 63 49
E-mailadres: 
omgeving@rotselaar.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 u.
Morgen open van 14.00 tot 17.00 u.
Alle openingsuren

De dienst milieu probeert altijd zo goed mogelijk op je vragen te antwoorden aan het loket. Soms is er echter wat opzoekingswerk nodig. We raden dan ook aan om je vraag eerst telefonisch of per e-mail toe te lichten zodat de dienst de juiste informatie bij de hand heeft wanneer je langs komt.