Basisbereikbaarheid

Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen en de gemeente Rotselaar in op efficiënter openbaar vervoer, afgestemd op ons fiets- en wegennetwerk. Waar het openbaar vervoer in Rotselaar tot voor kort de trein en bus omvatte, focust de nieuwe regionale mobiliteitsvisie op de combinatie alle vormen van (deel)mobiliteit. Denk daarbij onder andere aan (deel)wagens, (deel)fietsen en taxi's. De nieuwe visie combineert die vervoersmiddelen voor een optimale basisbereikbaarheid.

Trein en bus blijven vaste waarden. Zo zullen drukke verbindingen snellere en frequentere Lijnbussen krijgen. Op andere plaatsen vervangt flexvervoer de Lijnverbinding: zo gebruik je aan Wezemaal-Station Blue-bikedeelfietsen of reserveer je in de Bergstraat in Rotselaar of op Wezemaalplein in Wezemaal een Cambio-deelwagen.

De bedoeling is om zo in de toekomst vaker verschillende vervoersmiddelen te combineren om onze route af te leggen. Overstappen zal op termijn gebeuren op een Hoppinpunt, een knooppunt van verschillende vervoermiddelen. Op die manier wordt het openbaar vervoer dus beter af op de vraag afgestemd. Met vaste en frequentere Lijnbussen op drukke verbindingen en flexvervoer op aanvraag op plaatsen waar minder reizigers aankomen en vertrekken.

Het uitwerken van de basisbereikbaarheid is een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, De Lijn, de vervoerregio Leuven en de gemeente Rotselaar. De toekomstige Hoppinpunten komen in Werchter-Centrum, Rotselaar-Centrum, Wezemaal-Station, Wezemaal-Centrum en op het Marc Muntenplein.

(Deel)mobiliteit in Rotselaar

Trein

Wie met de trein naar Leuven, Aarschot, Brussel, Antwerpen of Hasselt wilt, vertrekt vanuit Wezemaal-Station. De dienstregeling kun je raadplegen via de website van de NMBS of door de app van de NMBS te downloaden op je smartphone.

Bus

Met de bus zijn de belangrijkste bestemmingen ook Leuven, Aarschot en Tremelo. Doorheen de gemeente kun je onder andere de 333, 334 en 335 nemen om je te verplaatsen per bus. Er worden ook schoolbussen ingelegd. De dienstregeling kun je raadplegen via de website van De Lijn. Er staat ook een shuttle tussen Tremelo, Werchter, Wespelaar en Haacht op de planning.

Meer info over tarieven van tickets en abonnementen kun je hier bekijken.

Fiets

  • Aan Wezemaal-Station staan Blue-bikedeelfietsen die je kunt gebruiken om vanaf het station een verplaatsing te maken. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.
  • Je eigen fiets kun je gebruiken om aan het station of aan een bushalte te geraken. De Trage Wegenkaart helpt je om daarvoor de meest aangename route te kiezen. Wil je richting Leuven of Aarschot met de fiets? Dan is de fietssnelweg F25 wat voor jou.

Om het fietscomfort te verhogen, plant de gemeente betere stallingsmogelijkheden voor fietsen aan elke bushalte.

Auto

Hoppincentrale

De Vlaamse overheid werkt aan het opstarten van een Hoppincentrale. De Hoppincentrale is een website of applicatie die je helpt bij het plannen van uw verplaatsing. Zo kom je te weten met welk vervoermiddel je je het best verplaatst en waar je moet overstappen. Ook doelgroepen, zoals personen met een (mobiliteits)beperking, die vandaag de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer raadplegen, kunnen terecht bij de toekomstige Hoppincentrale.