Gemeente stimuleert opleiding en bijscholing redders 'de Plas'

Redders aan zwemzone 'de Plas'

Op de gemeenteraad van dinsdag 26 maart werd unaniem een nieuw reglement goedgekeurd voor een tegemoetkoming bij de opleiding en bijscholing van redders aan zwemzone 'de Plas' in Rotselaar. De gemeente Rotselaar wil op die manier investeren in veilige en kwalitatieve recreatie aan ‘de Plas’ en redders motiveren om aan de slag te gaan aan de zwemzone op het domein Ter Heide.

Zwemzone ‘de Plas’ op het domein Ter Heide is een toeristische trekpleister in de ruime regio. Vooral bij mooi weer komen er honderden inwoners en bezoekers genieten aan de ligweide, het strand en het meer. Als er voldoende redders zijn, kan er ook gezwommen worden. Om die mogelijkheid zo veel mogelijk aan te bieden, investeert de gemeente Rotselaar met een nieuw reglement in de opleiding en bijscholing van haar redders.

Het is belangrijk dat redders goed opgeleid worden en de nodige attesten kunnen voorleggen. De opleiding en bijscholing Hoge Redder van de Vlaamse Trainingsschool kost vandaag zo’n 290 en 60 euro. Dankzij dit nieuwe reglement komt de gemeente nu financieel tussen voor 100 euro (opleiding) en 20 euro (bijscholing), ofwel een derde van de kosten. Dit is een belangrijke investering in de veiligheid van onze zwemzone.

Het is echter een uitdaging om gekwalificeerde redders te vinden. Zwemzone De Plas in Rotselaar trekt in de zomer veel zwemmers aan, maar het is als uitbater van het domein niet gemakkelijk om steeds voldoende geschoolde redders te vinden. Door deze tegemoetkoming hebben we een extra troef om redders aan te trekken. Hoe groter de groep redders waar we beroep op kunnen doen, hoe meer we de zwemzone kunnen openen bij goed weer.

Extra openingsmomenten

De meeste redders die aan ‘de Plas’ worden tewerkgesteld, zijn studenten. Voor hen is de opleiding niet goedkoop en tijdsintensief. Het nieuwe reglement wil hen via een financiële tegemoetkoming een duwtje in de rug geven en gekwalificeerde redders aantrekken en behouden. Als er op die manier meer redders zich engageren, kan ook bekeken worden om de openingsuren uit te bereiden in mei, juni en september. Want in het voor- en naseizoen is de beschikbaarheid van redders de grootste uitdaging.

Stel je kandidaat

De gemeente Rotselaar is steeds op zoek naar extra redders, vooral in het voor- en naseizoen, wanneer studenten nog les of examens hebben. Het is er steeds fijn vertoeven in een prachtige omgeving en er hangt steevast een leuke vakantiesfeer.

Wie geïnteresseerd is of zich vrijblijvend wil kandidaatstellen, kan terecht op deze webpagina.