Verblijfsdocument - identiteitsbewijs kind onder 12 jaar

Maak een afspraak

Wat?

Wanneer een niet-Belgisch kind jonger dan 12 jaar ingeschreven is in de bevolkingsregisters en recht heeft op een verblijf in België, kan het een identiteitsbewijs aanvragen.

Het identiteitsbewijs vermeldt naast de identiteitsgegevens en de afstamming, ook de naam, het adres en het telefoonnummer van een contactpersoon in geval van nood.

Het identiteitsbewijs is 2 jaar geldig of tot de leeftijd van 12 jaar. De geldigheidsduur van het identiteitsbewijs mag die van de verblijfsvergunning van de wettelijke vertegenwoordiger niet overschrijden.

Het identiteitsbewijs vervalt:

  • Na verloop van de geldigheidsduur.
  • Bij verandering van verblijfplaats of adres.
  • Bij verandering van naam, voornaam of nationaliteit.
  • Vanaf 12 jaar.

Voorwaarden

Een identiteitsbewijs wordt enkel uitgereikt aan niet-Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. Belgische kinderen jonger dan 12 jaar hebben een Kids-ID nodig om naar het buitenland te reizen.

Wie doet de aanvraag?

De ouder(s) of de personen die het ouderlijk gezag uitoefenen, vragen het identiteitsbewijs aan bij de gemeente. Bij de aanvraag van het identiteitsbewijs moet het kind ook aanwezig zijn, voor een vergelijking met de foto.

Wat meebrengen?

  • Het verblijfsdocument of de verblijfstitel van de ouder die de aanvraag doet.
  • 1 recente kleurenpasfoto van het kind (die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto’s). Het is mogelijk om ter plaatse, in de pasfotocabine, pasfoto's te maken. Hou er wel rekening mee dat je kind - anders dan bij een fotograaf - hoog genoeg en lang genoeg stil moet kunnen zitten voor de vaste camerainstallatie van de cabine. We raden daarom aan om de pasfotocabine te gebruiken voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. 
    Wil je de foto ter plaatse maken? Dan kun je betalen met bancontact of met (een combinatie van) briefjes van € 5 en muntstukken. De kostprijs is € 10.
  • Het huidige bewijs van identiteit van je kind (als je dit al bezit).

Kostprijs

  • 2 euro

Maak een afspraak